På besøk hos Moto Guzzi 850 GT 1973, Kråkerøy

På Italiensk vårtreff 2015 i Røldal, møtte denne sykkelen sammen med eieren opp. Så kanskje tittelen strengt tatt burde være besøk av Moto Guzzi 850 GT.

Og eieren det er Karl-Åke Tørnqvist. Sammen hadde de strevet seg over fjellet, helt fra Østfold faktisk, under arktiske forhold med sludd og snø for å delta på treffet. Under tøffe forhold som nyere og mer moderne sykler må gi tapt for, går slike gamle travere ufortrødent videre.

«Gammel Guzzi-mann, du da Karl-Åke?», spør jeg. «Neida», svarer Karl-Åke,» denne kjøpte jeg i 2012 og har hatt skilt på den siden 2013″. Han forteller videre at hans store lidenskap opp i gjennom årene har vært engelske sykler. Norton Commando og Triump Bonneville har tidligere vært i hans eie.  I tillegg til Guzzien er han i dag fremdeles eier av en Bonneville.

«Men hvorfor Guzzi nå?», lurer jeg på videre. Han forteller at han alltid har vært facinert av Guzzi. Lyden er helt uslåelig. Karl-Åke blir drømmende i blikket mens hans prøver å beskrive hvorfor akkurat Guzzi. Vrient å forklare, på en måte. Men bare slapp av, alle vi som kjører Guzzi vet akkurat hva du mener. Hver på vår egen måte, selvsagt.

«Dessuten sier alle Harley-vennene mine at Guzzi bare er noe tull», sier Karl-Åke videre.» Så da måtte jeg bare når dette tilbudet dukket opp».

Moto Guzzi 850 GT, 1973
Moto Guzzi 850 GT, 1973

Kjøpt i 2012

Og tilbudet som dukket opp og ble kjøpt i 2012 var altså denne sykkelen. Det var bare en hake ved den. Den stod i bøtter og spann eller kanskje mer riktigere, i kasser og esker. Hele sykkelen stod demontert og hadde stått sånn lenge. Faktisk hadde sykkelen stått avregistrert siden 1996.

Tidligere eier, Einar Torgersen, Gressvik, hadde selv kjøpt sykkelen tidlig på nittitallet. Siden Karl-Åke og Einar Torgersen er gamle kjenninger, ble de enige om en kompispris på kr 15 000,- på alt sammen, inklusiv alle trekassene. Gratulerer med din livs handel, sier nå jeg.

Høyre side.
Høyre side.
Motor.
Motor.

Oppussingsarbeid måtte til

Alle deler ble rengjort og pusset opp. Ramme og deksler ble lakkert på nytt. Tanken er fremdeles i originalfargen og utførelse. Ringen rundt lykteglasset ble chromet opp på nytt. Komplett nytt eksosanlegg med svanehaler og eksospotter er nytt.

Det elektriske anlegget er i hovedsak som før bortsett fra at det nå er satt inn rele. Hovedstrømmen går derfor ikke lenger via bryterne, kun styrestrøm har tilgang dit nå. Og takk for det.

Nye bremsesko og wire er satt på. Ny oljepumpe er montert i motor. Dynamo er overhalt.

Framhjul er rettet opp. I tillegg er nå også hovedstøtte montert. Sal har tidligere eiere skiftet. Veltebøyler er nye.

I tillegg har Karl-Åke funnet sidevesker på E-bay og montert disse på. Bagasjebrett er kjøpt nytt.

Vindskjermen har han tatt brukt fra en annen sykkel.

Kosesykkel

Planen videre er å beholde den som den er uten større forandringer av noe slag. Sykkelen vil bli brukt til turer i nærmiljøet, til treff og ikke å forglemme til hytta på Hvaler. 3000-4000 km anslår Karl-Åke vil være sannsynlig årlig kjørelengde. Hvor langt sykkelen har gått nå vet ikke Karl-Åke. Men en tysk deltager på treffet som kjørte tilsvarende sykkel mente at hans sykkel hadde rundet akkurat 270 000 km. Så god tur videre Karl-Åke.

Original lakkering på tanken.
Original lakkering på tanken.
Sidevesker.
Sidevesker.
Styredemper er montert.
Styredemper er montert.
4LS bremser, doble trommelbremser.
4LS bremser, doble trommelbremser.
Som blir kontrollert av denne.
Som blir kontrollert av denne.
Dashbord.
Dashbord.
Originale brytere.
Originale brytere.
Vårtreff Røldal 080
Blank og fin.

 

Tøff.
Tøff.
Karl-Åke Tørnqvist, 62.
Karl-Åke Tørnqvist, 62.
Vårtreff Røldal 030
I Røldal på treff.

Historikk:

Sykkelen ble første gang registrert i Norge 4. april 1974. Med registreringsnummer YE 3045 er sykkelen registrert i Bodø. Rammenummer VP14901 indikerer at dette er en sykkel som er produsert i 1973 som -73 modell.

Hvem solgte denne sykkelen i Bodø?

Hvem eide den før Einar Torgersen, mon tro?

 

3 kommentarer om “På besøk hos Moto Guzzi 850 GT 1973, Kråkerøy

  1. Hei Hans-Arne,
    glad a finne blogen her ;-).

    Jeg er den tyske deltager på treffet med 850GT fra 1972.

    Min sykkel hadde rundet akkurat 370 000 km. Jeg kjøpte Guzzien i 1990 i Italia og kjørte selv ca. 255000km pa den. Motoren (veivaksel, hoved-lagerne, veivstake-lagerne, olje-pumpe) ble renovert i 2010 med 323000km, kolbene, -ringene, sylinderne med ca. 160000 i 1995.

    Unskyld for feil 😉

    Hilsen fra Sognefjord,

    Hans

    Liker

Legg igjen en kommentar